Kleding huren bij de kledingbieb
Ik had allerlei twijfels over kleding lenen/huren bij een kledingbilbiotheek.
Zoals: wat als ik er vlekken in maak of als het kapot gaat.
En: hoe weet ik wat ik kan lenen, en of het me past, als ik niet in de buurt woon.
Tot: hoe moet ik het wassen en wat nou als ik het in de was verpruts.
Toch vond ik het interessant genoeg om uit te proberen. Ik heb inmiddels meerdere kledingbiebs uitgeprobeerd en dit is wat me opviel.
Klant is koning
De eigenaren zijn allemaal heel erg behulpzaam en helpen je heel graag om iets leuks te vinden. Dat kan ter plekke, maar ook vaak online (ook als er geen webshop is). Zo kreeg ik door Christel van @kledingbiebgaia in Zutphen een rondleiding door de winkel met videobellen. Ik kon haar vragen om kledingstukken te pakken die me interessant leken, en zij leerde mijn smaak kennen. Daardoor konden we een volgende keer nog makkelijker keuzes maken.
Van Lieke en Suzanne bij @share_a_masterpiece kreeg ik - na een telefoontje waarbij we rustig de items op de webshop doornamen - tijdens de maanden dat ik leende een kledingstuk mooi ingepakt toegestuurd.
De kledingbiebs zijn nog in ontwikkeling en vaak kleinschalig. Het is heel makkelijk om persoonlijk contact te krijgen en kleding te vinden die heel goed bij je past. Doe je voordeel met het enthousiasme en de bereidwilligheid van de eigenaren.
Hoe zit het met wassen
De vlekken die ik maak vallen reuze mee. Ik maak nog wel eens vlekken in mijn eigen kleren, en daarom was ik erg huiverig. Ik draag mijn gehuurde kleding dan ook niet bij het koken en het schoonmaken, en dat helpt. Ik heb nu na een jaar kleding huren nog geen enkele keer een vlek gemaakt of een ongelukje gehad.
Het wassen van geleende kleren doe ik zo min mogelijk. Als het jasjes of truien zijn, draag ik er altijd iets onder en was ik het niet gedurende de huurperiode (die varieert van 1 week tot 3 maanden). Ik lucht het buiten en draag het alleen als ik ergens naartoe ga. Als ik thuis ben en 's avonds op de bank plof met thee en chocola, dan zorg ik dat ik iets anders aan heb.
Tops was ik soms met de hand of in haar eentje in een korte (hand)was van de machine. Het voelt nog wel een beetje raar om gedragen (en soms ruikende kleren) terug te sturen aan het einde van de huurperiode. Maar daar zijn de verhuurders op ingesteld. Zij reinigen de kleding, dat is onderdeel van het huurcontract, dus daar hoef ik me dan ook geen zorgen om te maken.
Afwisseling en duurzaamheid
Voor mij is het lenen van kleren een fijne en duurzame manier om afwisseling te hebben in mijn garderobe. Ik voel minder onrust om te gaan shoppen en ik koop daadwerkelijk minder kleren.
Het is een manier om andere kleuren uit te proberen of andere pasvormen dan je normaal gesproken zou kiezen. Echt iets heel anders uitproberen zonder dat je het hoeft te kopen is ontzettend leuk.
Als voormalig koopgek vertrouwde ik mezelf nog niet helemaal en dacht ik dat ik alle kleren ook zou willen hebben als de leentermijn zou zijn verstreken. Maar wat blijkt? Ik stuur alles met gemak weer terug: ik heb ervan kunnen genieten en kies met veel plezier weer iets anders uit.
Bij sommige biebs kun je de kleding ook kopen. Dat je eerst iets kunt uitproberen en kijken hoe het in je garderobe past is een uitkomst voor het geval je er helemaal weg van bent en het alsnog wilt kopen. Ik had in de winter een blauwe wollen jas geleend, en ik was er verliefd op. Ik kon hem kopen, maar ik heb het niet gedaan. Ik heb er drie maanden superveel plezier van gehad, maar ik vind het ook leuk om volgende winter weer een andere jas te lenen.
Voor mij is vooral het aspect van niets kopen en toch afwisseling in je garderobe een uitkomst. Er hoeft geen nieuwe kleding voor mij te worden geproduceerd. Er is al genoeg kleding op deze aarde. Het productieproces van kleren is enorm vervuilend en ik wil daar niet meer aan bijdragen. Hoera voor de kledingbibliotheken!