Hoe voorkom je miskopen?
1. Door je gevoel belangrijker te maken dan de wil om te slagen.
Keuzes maken met je gevoel. Klinkt makkelijk, maar ik kon het niet.
Hoe luister je naar je gevoel, als dat subtiel en fluisterend is, terwijl tientallen argumenten in je hoofd schreeuwen om gehoord te worden?
Je past een kledingstuk, waar je misschien wel lange tijd naar op zoek was of al lang nodig had. Eerst een klein vleugje twijfel. Daarna de argumenten die er overheen walsen.
Dit is precies wat ik zoek.
Betaalbaar ook. Voor die prijs kan ik het toch gewoon meenemen?
De maat is goed, het past!!
Dat het me past is alleen al een reden om het te kopen, want dat is nog wel eens lastig.
Dan ben ik snel klaar....Kan ik nog leuk iets anders gaan doen.
De verkoopster zegt ook dat het geweldig staat.
Genoeg redenen om het te kopen toch?
Maar wat zei mijn gevoel aan het begin?
Oh nee, je gevoel zegt niets, dat was alleen maar een vleugje in je buik.
En hoe moeilijk is het dan om dat ene twijfelmomentje serieus te nemen, laat staan dat je het je kunt herinneren.
De wens dat dit het maar moet zijn is vaak sterker dan het gevoel dat heel van zich laat voelen.
En toch is het krachtiger als je bij ieder flintertje twijfel niets koopt.
Het luisteren naar het fluisteren van je intuïtie helpt om betere keuzes te maken.
Daarmee doe je minder miskopen, want je kiest wat bij jou past.
2. Dat het past is nog geen reden om het te kopen.
Misschien vind je dat je een moeilijke maat hebt, en ben je allang blij dat er een kledingstuk in de winkel hangt dat je goed past. Dat is op zich redelijk essentieel, dat kleding goed past, maar laat het niet de belangrijkste reden zijn om het te kopen. Blijf kritisch en volg je gevoel. Klopt het bij jou, word je er blij van? Is het wat je nodig hebt en waar je naar op zoek was? Vooral als het nét niet is wat je zocht, koop je het soms toch om er maar vanaf te zijn. En dan doe je miskopen. En die wil je niet meer.
3. Ga niet winkelen als je ongesteld moet worden.
Het is een patroon en je kunt het ontdekken. Bij een aankomende ongesteldheid ben je emotioneler, ontevredener en sneller geneigd tot (troost)kopen. Geen handig uitgangspunt bij het voorkomen van miskopen.
4. Koop niets als je vooral de lage prijs leuk vindt.
Dat iets een leuk prijsje heeft is geen reden om het te kopen. Dit is wat ik nog altijd vaak tegen mezelf moet zeggen. Ik heb van huis uit meegekregen dat korting altijd goed is. Uitverkoop en Sale bijna een voorwaarde voor een aankoop, anders ben je een dief van je eigen portemonnee. Nu zijn de kleren die in de Sale zijn zeer aantrekkelijk juist omdat ze minder kosten. Maar zou je het artikel ook kopen als het de originele prijs had? In mijn geval meestal niet. Dan is het altijd beter om het te laten hangen.
5. Wees bereid om heel veel te passen.
Als je weinig tijd hebt wil je snel klaar zijn. Dan maak je niet altijd goede keuzes. Dan koop je het eerste het beste dat goed past of lijkt te passen. Want misschien neem je niet eens de tijd om het even aan te trekken. Maar zonder passen kun je nooit weten of het je goed zal staan.
Kleren kopen die je niet eerst hebt gepast is een recept voor miskopen. Als je kleren gaat kopen moet je bereid zijn om ze eerst te passen. Zorg daarom voor makkelijke schoenen en kleren, die je snel uit en aan kunt trekken. Maar wees vooral bereid om veel te passen. Pak niet één maat maar ook een grotere en een kleinere maat van het kledingstuk dat je leuk vindt. Maten zeggen niks over jou, dus geef daar dan ook geen betekenis aan. Ook kun je nooit iets beoordelen op de hanger of in het rek. Spreekt de stof je aan, pas het! Pas alles wat je maar een klein beetje leuk lijkt. Het gaat erom iets te vinden wat bij jou past. En soms is dat in een maat groter dan je zelf dacht te hebben. Soms is het iets buiten je reguliere kleurenpalet. Je bent er nu toch, dus probeer eens vanalles. Geef het wat tijd en verras jezelf.
6. Koop minimaal 3 maanden niks
Ik heb geleerd dat een shop stop heel goed werkt om erachter te komen wat je echt mist in je garderobe. De beste tip tegen miskopen is dan ook om een tijdje niks te kopen. Ik kan me voorstellen dat het drastisch klinkt om een tijdje geen kleding te kopen. Maar wat nou als je daardoor heel veel ontdekkingen doet? Over jezelf, en je over je overtuigingen wanneer en waarom je kleding koopt. Mocht je het moeilijk vinden, begin dan met een maand niks kopen. En weet dat je het altijd met een week of een maand kunt verlengen. Een maand niks kopen is misschien wel heel makkelijk, en als het het verlengd naar 3 maanden, dan heb je er ook echt profijt van. Je weet dan veel beter welk item je nog echt mist in je garderobe. Wat je precies zoekt en waar het aan moet voldoen. Je kunt dan heel gericht zoeken en vinden.
7. Ga shoppen met een lijstje
En dat brengt me bij het boodschappenlijstje. Als je zonder specifiek doel op zoek gaat naar kleren, kun je ook met vanalles thuis komen. En dat kunnen ook vaak miskopen blijken te zijn, of je valkuilkleding: wat je vaak koopt maar dan toch weinig draagt. Bij mij zijn dat blazers. Heb ik een zwak voor. En ondanks dat ik er een stuk of 8 had hangen, droeg ik ze bijna nooit. Koos ik toch liever een trui. Of je koopt opnieuw het kledingstuk waar je al best veel van hebt, zoals in mijn geval streepjes. Daar had ik er best veel van, draag ik nog altijd heel graag, maar één of hoogstens twee zijn favoriet en de rest blijft toch liggen. Zorg dus dat je gericht op zoek gaat naar datgene wat je garderobe nog nodig heeft.