Kledingkast uitmesten: het lukt me niet

Het wordt overal gepromoot om je kledingkast uit te mesten. Even lekker flink opruimen en kleren wegdoen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Wat als het je niet lukt om keuzes te maken en echt dingen weg te doen? Ik heb ontdekt dat er een paar redenen zijn waarom het moeilijk is om kleren weg te doen.

1. Je denkt dat je het ooit weer wil dragen en bent bang om mis te grijpen

Ben je bang om mis te grijpen? Je wilt alles in je kast hebben hangen zodat je overal op voorbereid bent. Zodat je niet misgrijpt, en altijd precies het juiste item in je kast hebt voor het juiste moment. Een kast die vol hangt met mogelijkheden zorgt voor een gevoel van controle.

Je hebt in je leven best wat uitdagingen gehad als vrouw, als moeder of partner. Momenten waarop je heb gedacht: wat nu? Hoe ga ik dit aanpakken. Wat zou ik het beste kunnen doen in deze moeilijke situatie. En? Je bent er uit gekomen toch? Je komt er namelijk altijd uit, linksom of rechtsom. Dus waarom zou dat anders zijn bij kleren die niet meer hebt, waarbij je 'misgrijpt' omdat je ze hebt weggedaan. Wat doe je in die situatie? Precies: je zorgt er gewoon voor dat het goed komt. Je komt er best uit. Er zijn meer kleren beschikbaar dan ooit. Je vindt heus wel iets anders. Je hebt dat jasje van 20 jaar geleden in een veel kleinere maat dan je nu hebt, echt niet meer nodig om ergens op voorbereid te zijn. 

Al die overbodige kleren geven je een gevoel van controle. Maar je doet er niks mee. Het neemt ruimte in in je kast maar ook in je hoofd. Veel meer ruimte dan je door hebt. Je gebruikt ze ook niet, al die opties. Ze zijn geen wérkelijke optie als je het goed bekijkt. Je trekt ze nooit aan, je haalt ze vaak jarenlang niet eens uit de kast. Het is een vals gevoel van controle.

 2. Je hebt kleren met herinneringen die je niet weg wilt doen.

Hou 1 kledingstuk per periode of gebeurtenis. Maak foto's van de kleren terwijl je ze nog een keer aan hebt. Bewaar de foto's en doe de kleren weg.

3. Je haat winkelen. En als je iets weg doet, moet je weer wat nieuws kopen.

Komt de afkeer van winkelen doordat je niet weet wat je zoekt? Omdat je niet weet wat jouw stijl is?  Winkelen kost je energie omdat je niet weet wat je zoekt, je doet maar wat. Vreselijk wanneer je dan maar snel iets koopt en het toch niet goed blijkt te zijn. Dan heb je geld weggegooit, tijd verspild en voor niks die moeite gedaan. Dan heb je geen moeite met kleren wegdoen, maar met weten wat je moet kopen als je iets nodig hebt.

4. Moeite met je lichaam

Of hou je niet van winkelen omdat je dan geconfronteerd wordt met je lichaam? Dat je in zo'n vreselijk pashokje ongemakkelijk staat te zijn en je geconfronteerd wordt met je lichaam in het  slechte licht? Dan heb je geen hekel aan winkelen, maar je hebt een hekel aan je lichaam of aan zichtbaar zijn. 

Opluchting

Maar je bent ook niet blij met wat je nu hebt. En dat kost je ook veel. Niet direct in geld, maar in energie. Iedere dag worstel je met de stapels kleding, je kunt het meeste niet eens goed zien omdat het zo vol hangt. Je moet misschien wel proppen om iets er weer in te krijgen, of iets aan de kant duwen om ergens bij te kunnen. Dat is fysieke energie. Je kunt je het waarschijnlijk niet voorstellen dat het bij jou ook zo kan zijn, dat je voldoende hebt hangen. Niet te veel, niet te weinig maar ongeveer genoeg. Dat geeft iedere dag een superfijn gevoel van lichtheid en controle over je leven. Misschien kan ik het het beste vergelijken met 's nachts naar de wc gaan. Je stelt het de hele tijd uit, totdat je een of twee uur hebt wakker gelegen en dan toch maar gaat. Achteraf denk je: had ik het maar eerder gedaan. Opluchting, ontspanning en lichtheid. Dat is ook wat het wegdoen van kleren je oplevert.

Na de opschoning

Als je je kast flink hebt uitgemest, zorg er dan voor dat er niet gelijk heel veel nieuws voor in de plaats komt. Je hebt altijd nog wel iets om aan te trekken. Het liefst wil ik adviseren om de eerste 3 maanden zelfs helemaal niks te kopen. Pas dan weet je precies wat je mist. Kijk daarna eerst of je tweedehands kleren kunt vinden. Koop alleen iets als je er totale vreugde bij voelt èn verwacht dat je het de komende vijf jaar gaat dragen.

Het wegdoen van iets betekent niet dat het ook echt weg is. Het wordt afval. De meeste kleding wordt uiteindelijk verbrand. Van alle afgedankte kleding kan maar een heel klein deel worden hergebruikt als kleding of vulmateriaal voor andere producten. Laten we ervoor zorgen dat het kledingafvalprobleem niet nog groter wordt, door te blijven kopen en weggooien. Draag wat je hebt, geniet er zoveel mogelijk van.

Vorige
Vorige

Hekel aan winkelen

Volgende
Volgende

Winkeldochters: 3 tips