10 Tips om van je kleren te houden
Er is heel veel energie, arbeid en grondstoffen voor nodig om één kledingstuk te maken.
Je hebt vast al eens gehoord hoeveel water er nodig is om één jeans te maken? Voor een T-shirt is bijvoorbeeld 2700 liter water nodig. Voor mij zijn dit soort aantallen altijd iets heel abstracts. Ik kan me er niks bij voorstellen. Wat me wel iets zegt zijn beelden.
Stel je voor
Dus stel je voor dat je rondloopt in een heel warm land, waar je langs een fabriekje loopt, en de deur staat open. Je bent nieuwsgierig en loopt naar binnen. Er zitten allemaal naaisters achter naaimachines en ze werken zo hard dat het zweet ze op hun voorhoofd staat. Het tempo ligt hoog, maar de supervisor vind dat het allemaal nog niet snel genoeg gaat en spoort de vrouwen aan nog harder te werken. Je oog valt op de voeten van een vrouw die geen schoenen aan heeft. Die kan ze niet betalen, want ze krijgt maar net genoeg salaris om haar gezin eten en onderdak te geven. Zie je het een beetje voor je? Al jouw kleding is door naaisters in elkaar gezet. Ieder kledingstuk! Mensenhanden maken het. Ik dacht dat de massaproductie van H&M en Zara door machines werd gemaakt, maar het is allemaal mensenwerk. Dat maakt dat ik er anders naar ben gaan kijken.
Kleding is geen wegwerpartikel. Het is niet oké dat iets na een paar keer dragen en wassen niet meer mooi is en weggedaan wordt. Kleding naar de kledingbak brengen is niet heel erg duurzaam, want heel veel materialen zijn niet te recyclen
Ik hoop dat we alle kleding die we kopen de kans geven om zoveel mogelijk gedragen te worden. Koop met de intentie dat het heel lang bij je zal blijven.
Outfitrepeater
Kleren dragen die je hebt. Zo lang en zo vaak mogelijk, dat is het meest duurzame wat je kunt doen. Dan horen ze bij jou, want ze gaan jaren met je mee. Hoe mooi is dat!? Een outfitrepeater ben je dan. Een mooie titel waar je trots op mag zijn!
Poets jij bijvoorbeeld je schoenen regelmatig? Dat houdt ze veel langer mooi. Schoenen van leer hebben af en toe wat voeding in de vorm van schoensmeer nodig om soepel te blijven. Als je dat regelmatig doet, is het ook veel leuker om ze te dragen.
10 Tips om langer van je kleren te kunnen houden
Om kleren zo vaak en zo lang mogelijk te kunnen dragen is het handig om er ook goed voor te zorgen. Wassen volgens de wasinstructies bijvoorbeeld. Ik moet zeggen dat ik meestal alleen kijk of iets van wol, zijde of leer is. Dat was ik apart (zijde, wol) of in het geheel niet (leer).
Bijna niemand kan die wassymbolen op de labels ontcijferen en er staat vaak uit voorzorg niet wassen alleen stomen op, terwijl het prima in de was kan. Zo gooi ik wel eens sneakers in de was, maar ook winterjassen en colberts.
Ik heb nog wel wat andere tips om goed voor je kleding te zorgen zodat het lekker lang mee gaat.
Minder wassen. Heus, iets hoeft niet altijd direct in de was na één keer dragen. De wasmachine zelf en andere items met ritsen en knopen maken je kleren sneller lelijk. Met wassen komen ook microplastics vrij die ons drinkwater vervuilen. Hoe minder wassen hoe minder wasmiddel we gebruiken. Ook dat is beter voor het milieu.
Wassen met minder wasmiddel. Het vaal worden van kleding komt heel vaak ook door het gebruiken van teveel wasmiddel. Het is namelijk vrij agressief spul waarvan je maar weinig nodig hebt.
Geen droger gebruiken. De pluisjes die je uit het filter haalt is stof dat niet meer aan je kleding zit. De droger is een ware slijtageslag voor je kleren.
Vlekken direct verwijderen met babybillendoekjes. Als je een vlek gelijk aanpakt en zo goed mogelijk wegpoetst met babybillendoekjes (supertip) hoef je niet het héle item te wassen.
Opfrissen met spray 2/3e alcohol 1/3e afgekoeld gekookt water. Om colberts en bijzondere kleding niet te hoeven wassen kun je de oksels of minder frisse delen een paar sprays geven met dit mengsel. Alcohol doodt de bacteriën. En de geurtjes door die bacteriën verdwijnen.
Uithangen. Na gebruik even laten luchten voor het raam of buiten uithangen is een prima manier om kleren op te frissen na een dag dragen.
Stomen in de douche of met de handstomer. Stoom doodt ook bacteriën en de bijbehorende geurtjes. Wist je dat je ook de knieën uit een joggingbroek of gebreide broek kunt stomen? Om ze weer mooi in vorm te krijgen hoeft het dus niet in de was. Alleen even plaatselijk stomen is prima.
Ontpluizen of ontpillen. Een trui die gepild is ziet er lelijk uit. Dat is vaak een reden om hem weg te doen. Maar iedere gebreide trui, goedkoop of duur kan gaan pillen. Dat komt door de wrijving van het materiaal tegen zichzelf waardoor fijne draadjes zich tot bolletjes vormen. Even eraf halen met de hand of een ontpluizer is een kleine moeite. Je hebt daarna weer een trui die er zo goed als nieuw uitziet.
Repareer wat kapot is. Als ergens een knoop af is, zet die er weer even aan. Er zit soms in het label aan de zijkant een reserveknoopje! Of gebruik een knoopje van een ander kledingstuk, of eentje van de onderkant die je niet zo hard nodig hebt, als je hem kwijt bent.
Een van mijn all time favoriete trucjes om gaten of dun geworden slijtplekken te fixen is reparatiedoek. Dat is een stevig stukje stof met aan één kant een plakfunctie. Je strijkt het op de plek en het is gelijk weer heel en stevig. Echt supermakkelijk. Een gaatje of slijtplek is nu hopelijk geen reden meer om iets weg te doen.Gebruik Azijn! In synthetische sportkleding blijven geurtjes ook wat langer hangen merk ik, ook na het wassen. Als je na het sporten de bezweette plekken inspuit met een mix van 1 deel azijn en 1 deel water haal je alvast de geurtjes eruit. Daarna was je het als gebruikelijk. Azijn is een multitasker want je kunt het ook gebruiken in plaats van wasverzachter waarbij een flinke scheut dezelfde functie heeft, en ook nog eens goed is voor kleurbehoud.
Ik vind het heel leuk om van je te horen of jij nog aanvullingen hebt of vragen hierover. Stuur me dan een DM op Instagram. Ik hoor je!